Τι είναι η ψηφιακά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία;

Η ψηφιακή χειρουργική εμφυτευμάτων είναι μια διαδικασία που  χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη προσομοίωση του στόματος- συνδιάζοντας,  ένα ψηφιακό αποτύπωμα με το ενδοστοματικό scanner και μία αξονική τομογραφία γνάθων - στον υπολογιστή  προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια χειρουργική επέμβαση ελάχιστης παρέμβασης και υψηλής ακρίβειας.

Έτσι, μπορεί να σχεδιαστεί σε ένα πολύ ακριβές εικονικό μοντέλο του στόματος του ασθενούς, ο τύπος του εμφυτεύματος, η διάμετρος και το μήκος του, η γωνίωση, εάν χρειαστεί μόσχευμα οστού και ο τύπος της τελικής προσθετικής αποκατάστασης. 

Ουσιαστικά, ο εμφυτευματολόγος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα «εικονικό» χειρουργείο πριν καν αγγίξει το στόμα του ασθενούς!

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακά καθοδηγούμενης χειρουργικής διαδικασίας, ένας εξατομικευμένος χειρουργικός νάρθηκας, ο οποίος έχει προέλθει από 3D εκτύπωση, τοποθετείται πάνω στα δόντια του ασθενούς για να διασφαλιστεί η απόλυτη ακρίβεια της επέμβασης! 

Επιπλέον  έχει ήδη οριστικοποιηθεί και η προσθετική λύση (στεφάνη, γέφυρα, κλπ.) που αρμόζει στο προφίλ του εκάστοτε ασθενή!

Αυτή η καινοτόμος χειρουργική διαδικασία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

• Υψηλότερη ακρίβεια τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και αποφυγή επικίνδυνων ανατομικών μορίων, σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνική.

• Ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση και περιορισμένη χρήση αναλγητικών.

• Υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών, διότι οι χρόνοι θεραπείας είναι πιο σύντομοι.

• Γρήγορη τοποθέτηση προσωρινών  αποκαταστάσεων, οι οποίες έχουν ήδη προσχεδιαστεί και κατασκευαστεί, και εφαρμόζονται ακριβώς πάνω από τα σημεία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως πρωτίστως, η  γνώση και εμπειρία  του χειρουργού εμφυτευματολόγου και όλης της θεραπευτικής ομάδας θα  καθορίσουν τελικά την επιτυχία του θεραπευτικού σχεδίου. 

Είναι πολύ  σημαντικό να καθαρίζετε τα νεογιλά δόντια (παιδικά) και σταδιακά  να μάθετε στα παιδιά σας πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να μπορούν να χειριστούν την οδοντόβουρτσα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια στην καθημερινή ζωή τους. 

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών είναι θεμελιώδης και απαραίτητη.

Ακόμη κι αν είναι <<προσωρινά>> -τα αλλάζουν μέσα στα επόμενα χρόνια-,αυτά χρησιμοποιούνται για να τρώμε, να μιλάμε, αλλά και για να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση στη γνάθο.

Εάν λείπουν, επειδή χρειάστηκε να εξαχθούν, τα μόνιμα δόντια δεν θα «καθοδηγηθούν» στη σωστή θέση  και ίσως αναπτυχθούν με λάθος τρόπο.

Βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ της ηλικίας των 12-18 μηνών

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται  με μια υγρή γάζα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ της ηλικίας των 18 μηνών και 3 ετών

Από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι τα τρίτα γενέθλια του παιδιού σας, μπορείτε να  χρησιμοποιείται  μια ειδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή.

Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε οδοντόκρεμα - το πιο σημαντικό είναι να εγκατασταθεί στο παιδί η συνήθεια του βουρτσίσματος. Αρχικά, μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας εσείς κι έπειτα, σιγά-σιγά, εκείνο θα θέλει να τα βουρτσίζει μόνο του, "όπως οι μεγάλοι".

Βούρτσισμα των δοντιών από την ηλικία των 3 ετών

Μόλις το παιδί σας μάθει να φτύνει, μπορείτε να προσθέσετε στην οδοντόβουρτσά του μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, κατάλληλη για την ηλικία του.

Οι ειδικές για αυτή την ηλικία οδοντόβουρτσες , έχουν τριχούλες με διαφορετικό χρώμα για να βάζουμε την  σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεται.

Βεβαιωθείτε ότι δεν την καταπίνουν και ξεπλύνετε καλά το στόμα τους μετά το βούρτσισμα.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του;

Το  βούρτσισμα αποτελεί μια απαραίτητη συνήθεια  που όλοι πρέπει να κάνουμε δύο φορές την ημέρα, αλλά αντικειμενικά δεν είναι και  το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ημέρας μας. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν  ότι η ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών θα γίνει με εύκολο τρόπο και δεν θα οδηγήσει σε  διαμάχες μεταξύ γονέων και παιδιών, σας προτείνουμε να το κάνετε κοινή συνήθεια.

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε  τα δόντια σας την ίδια ώρα με το παιδί σας, για να δώσετε το καλό παράδειγμα και να βεβαιωθείτε ότι το κάνει σωστά.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα αποκάλυψης πλάκας σαν παιχνίδι! 

<<Κερδίζει αυτός που έχει τη λιγότερη πλάκα>>

Τέλος , ολοκληρώστε το βούρτσισμα των δοντιών τους εσείς, προκειμένου να βουρτσιστούν καλά και τα σημεία που έχουν ξεχάσει ή έχουν παραμελήσει να βουρτσίσουν !

Όταν το βούρτσισμα γίνεται μια διασκεδαστική κοινή στιγμή, είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο!

 

Οι διάφανοι νάρθηκες είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να ισιώσουν τα δόντια και να μετατοπιστούν στη νέα τους θέση.

Αυτοί οι νάρθηκες είναι ειδικά διαμορφωμένοι στις ανάγκες του κάθε ασθενούς και ταιριάζουν απόλυτα στη μορφολογία των δοντιών τους.

Το θεραπευτικό αυτό σχήμα με τους αόρατους νάρθηκες αποτελείται από μια σειρά από λεπτούς διαφανείς νάρθηκες για την άνω και την κάτω γνάθο.

Η εξατομικευμένη εφαρμογή τους και οι δυνάμεις που ασκούν οι νάρθηκες, ισιώνουν σταδιακά τα δόντια χωρίς να γίνεται αντιληπτή η εφαρμογή της ορθοδοντικής θεραπείας.

Οι διάφανοι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται τουλάχιστον 20-22 ώρες καθημερινά.

Συνεπώς η αφαίρεση τους γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Συνήθως το κάθε ζευγάρι ναρθήκων χρησιμοποιείται για 2 εβδομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζεται η πρόοδος της θεραπείας μέχρι τη στιγμή που οι τελευταίοι νάρθηκες θα επιφέρουν το τέλειο χαμόγελο!

 

Διάρκεια θεραπείας

Ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του κάθε περιστατικού και κυμαίνεται από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Πλεονεκτήματα

Βασικό πλεονέκτημα των ναρθήκων είναι η διαφάνεια τους που τους καθιστά σχεδόν αόρατους.

Επίσης είναι άνετοι στη χρήση καθώς δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό (όπως τα σιδεράκια) που να προκαλεί ερεθισμούς στα χείλη και στα ούλα.

Έπειτα, το γεγονός ότι οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι , δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να βουρτσίζει τα δόντια του και να περνά το νήμα αβίαστα, διατηρώντας έτσι την στοματική του υγεία.

Επιπλέον οι δυνάμεις που ασκούνται από τους αόρατους νάρθηκες είναι πιο ήπιες και έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα πρόκλησης προβλημάτων στη ρίζα του δοντιού.

Τέλος, επειδή οι νάρθηκες δεν απαιτούν τη χρήση μεταλλικών εξαρτημάτων στα δόντια , ούτε συγκολλούνται πάνω σε αυτά δεν προκαλούν προβλήματα στο σμάλτο!

Συνοψίζοντας, οι διάφανοι νάρθηκες είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του αισθητικού οδοντιάτρου το οποίο χρησιμοποιούμε συχνά στο ιατρείο μας.

 Έτσι, με εύκολο και ανώδυνο τρόπο μετακινούμε τα δόντια προσφέροντας στους ασθενείς μας ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο,χωρις να τροχίσουμε καθόλου τα φυσικα  δόντια!

 

Η ενδοδοντία περιλαμβάνει τη θεραπεία του πολφού και των τριγύρω ιστών του δοντιού.

Στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ένας χώρος που περιέχει τον πολφικό ιστό, δηλαδή ένα σύνολο αγγείων και νεύρων.

Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να σώσει το δόντι από τυχόν μικρόβια που εισέρχονται στον πολφικό ιστό ως αποτέλεσμα τερηδώνας , περιοδοντικής νόσου , κατάγματος ή άλλων προβλημάτων.

Τι περιλαμβάνει η ενδοδοντική θεραπεία?

• Καθαρισμός του εσωτερικού του δοντιού με μηχανικά μέσα και υγρά αντισηπτικά

• Ανασύσταση-σφράγισμα

• Στεφάνη πορσελάνης ή ζιρκονίου

Είναι η απονεύρωση επώδυνη διαδικασία?

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες η ενδοδοντική θεραπεία ειναί πλέον μια ανώδυνη οδοντιατρική πράξη που βασίζεται στην τοπική αναισθησία και την χρήση νέων τεχνικών θεραπείας του δοντιού.