Η τερηδόνα αποτελεί τον κυριότερο εχθρό των  δοντιών μας, διαταράσσοντας  την ισορροπία των σκληρών οδοντικών ιστών.

Είναι γεγονός πως η τερηδόνα είναι η επικρατέστερη ασθένεια παγκοσμίως , προκαλώντας βλάβες στο 97 % του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η δράση αυτής οφείλεται στα σάκχαρα των τροφών τα οποία <<θρέφουν>> τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν οξέα που προκαλούν λύση της συνέχειας της οδοντικής επιφάνειας.

Αποτέλεσμα αυτής της χημικής διαδικασίας είναι η δημιουργία μικρών οπών, οι οποίες εξελίσσονται σε τερηδονικές κοιλότητες.

Η μείωση κατανάλωσης σακχάρων , η σωστή και τακτική χρήση της οδοντόβουρτσας και ο μεσοδόντιος καθαρισμός μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της τερηδόνας.

Ας εμβαθύνουμε λοιπόν στους τρόπους μείωσης εμφάνισης της τερηδόνας.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η αλλαγή στις διατροφικές μας επιλογές και η τήρηση της στοματικής μας υγείας.

Η αποφυγή σνακ υψηλής περιεκτικότητας σακχάρων , όξινων τροφών καθώς και η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη  σε συνδυασμό με τη σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει αισθητά την εμφάνιση τερηδόνας. 

Εξίσου σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη μείωση εμφάνισης τερηδόνας είναι η  καθημερινή χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας καθώς και η φθορίωση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο, από την ηλικία των 6 ετών μέχρι λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανατολής όλων των δοντιών.

Επιπλέον ,είναι γεγονός πως  η ποιότητα και η ποσότητα του σάλιου συμβάλλει στον μηχανισμό προστασίας ενάντια στη τερηδόνα.

Η αντιμετώπιση της ξηροστομίας (μειωμένη παραγωγή σιέλου),εφόσον αυτή υπάρχει μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή  λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων, κατανάλωση μεγαλύτερης  ποσότητας νερού καθώς και σωστή διατροφή.

Επιπρόσθετα, υπάρχει γενετική προδιάθεση στη τερηδόνα καθώς έχουν βρεθεί γύρω στα  40-50 γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νόσο.

Κάποια απ αυτά επιδρούν στη ροη του σάλιου και άλλα στην ανθεκτικότητα των δοντιών.

Αν και το ποσοστό επιρροής των γονιδίων αυτών υπολογίζεται περίπου στο 9% σε κάποιους ασθενείς είναι καθοριστικό.

Η προφύλαξη της στοματικής μας κοιλότητας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της τερηδόνας από τον οδοντίατρο αποτελούν την σωστότερη τακτική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.