Είχα τη μεγάλη χαρά & τύχη να συμμετάσχω , με συναδέλφους από 14 χώρες, στο εξαιρετικό Course – σεμινάριο με θέμα: ‘‘Digital Implantology’’ στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Αρχικά η επαφή μου με το Πανεπιστήμιο – από τα κορυφαία του κόσμου στην Οδοντιατρική Επιστήμη – ήταν από μόνη της μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία .

Επισκεφτήκαμε τις κλινικές & ξοδέψαμε πολύ χρόνο , συζητώντας με  τους καθηγητές & τους διδάσκοντες, για το παρόν αλλά  & το μέλλον της Οδοντιατρικής επιστήμης & τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα , ενημερωθήκαμε & ασκηθήκαμε στην Ψηφιακή Εμφυτευματολογία.

Οι  Οδοντίατροι που κάνουμε λήψη αποτυπωμάτων ψηφιακά (Ενδοστοματικό scanner) μπορούμε σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία των γνάθων – CBCT, να πραγματοποιούμε ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Με τη χρήση ειδικού προγράμματος , κατασκευάζουμε ψηφιακούς νάρθηκες που μας κατευθύνουν με απόλυτη ακρίβεια, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην ιδανική θέση ελαχιστοποιώντας ή και μηδενίζοντας την πιθανότητα οποιουδήποτε συμβάματος  κατά το χειρουργείο.

Η χειρουργική διαδικασία γίνεται απολύτως ελεγχόμενη γιατί το χειρουργείο έχει πραγματοποιηθεί  ‘‘εικονικά’’, στην οθόνη του υπολογιστή, πριν καν αγγίξει τον ασθενή.

Επιπλέον ,ξέροντας με ακρίβεια, πριν το χειρουργείο, που θα τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα , μπορούμε εύκολα να έχουμε προετοιμάσει προσωρινές αποκαταστάσεις & ο ασθενής μας αποχωρεί από το ιατρείο με τα καινούργια του δόντια στη θέση τους!

Αυτό είναι το απόλυτο παρόν της  Εμφυτευματολογίας .

Μετά ακολούθησε η μύησή μας σε αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον..

Μας παρουσίασαν ειδικά γυαλιά , με τα οποία έχεις ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια σου τόσο την οθόνη του υπολογιστή σου με την ψηφιακή καθοδήγηση όσο κ , το στόμα του ασθενούς!

Επίσης μας παρουσίασαν την Ρομποτική Εμφυτευματική Χειρουργική όπου ένας ρομποτικός βραχίονας θα υποκαθιστά τα χέρια και τις δεξιότητες του χειρουργού & θα είναι απόλυτα & με ακρίβεια προγραμματισμένος να ολοκληρώσει το εμφυτευματικό χειρουργείο !

Είναι εντυπωσιακό πως η ψηφιακή τεχνολογία έχει απογειώσει την Οδοντιατρική Επιστήμη με στόχο πάντα την άνεση του Οδοντιατρικού ασθενούς & την ενίσχυση των κλινικών δεξιοτήτων του Οδοντιάτρου. 

Το Μέλλον είναι εδώ!