Λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία κατά την οποία βελτιώνεται το χρώμα των δοντιών και αυξάνεται η φωτεινότητά τους. Ο οδοντίατρος , με τη διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να χαρίσει σε ασθενείς με κίτρινα και δυσχρωμικά δόντια, υγιή και λαμπερά χαμόγελα.

 

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ;

 

Το χρώμα των δοντιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο . Συχνά οι αποχρώσεις που επικρατούν τείνουν να κιτρινίζουν ή ακόμα και να γκριζάρουν. Εκτός όμως από το φυσικό χρώμα του δοντιού , κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν σταδιακή μείωση της φωτεινότητας των δοντιών τους σε χρώμα πιο σκοτεινό και κίτρινο.

 

Η αλλαγή του χρώματος των δοντιών είναι, εν μέρει, μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς με τα χρόνια εναποτίθεται περισσότερη οδοντίνη εσωτερικά των δοντιών. Η αύξηση της οδοντίνης (που είναι ένας κίτρινος οδοντικός ιστός κάτω από το ΄΄σμάλτο΄΄ των δοντιών) σε συνδυασμό με τη σταδιακή και φυσιολογική αποτριβή του σμάλτου , δικαιολογούν συχνά το φαινόμενο του αποχρωματισμού των δοντιών.

 

Απ’την άλλη , υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την μεταβολή του χρώματος των δοντιών μας. Συνήθειες όπως το κάπνισμα , η κατανάλωση καφέ , τσαγιού , αναψυκτικών και άλλων προϊόντων με χρωστικές σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζουν τη φωτεινότητα των δοντιών. 

 

Επιπλέον η κακή στοματική υγιεινή , η κατακράτηση πλάκας και πέτρας στην επιφάνεια των δοντιών , τα παλιά χαλασμένα σφραγίσματα , τα μαύρα σφραγίσματα ή ακόμα και απονευρωμένα ή νεκρά δόντια , ευθύνονται επίσης για τον αποχρωματισμό.

 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ;

 

Ένας ασθενής που παρατηρεί σταδιακή αλλά σαφή μεταβολή στο χρώμα των δοντιών του αντικρίζοντας ένα σκούρο , κίτρινο ή και  ΄΄γκρι΄΄ χαμόγελο , μπορεί αποτελεσματικά να φτάσει σε ένα φωτεινό , λαμπερό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ;

 

Για τη διαδικασία της λεύκανσης χρησιμοποιείται μια λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ που τοποθετείται πάνω στα δόντια και απελευθερώνει οξυγόνο . Το οξυγόνο εξουδετερώνει τις χρωστικές χωρίς να προκαλεί φθορές στα δόντια. Οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου & το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ;
ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ή ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ;

 

1.                   ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

 

Στο οδοντιατρείο η λεύκανση γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου 45’.
Για να ξεκινήσει η λεύκανση πρέπει να έχει γίνει αρχικά , αποτρύγωση (καθαρισμός δοντιών και ούλων) και στίλβωση με σοδοβολή.

 

Έπειτα όταν τα δόντια είναι καθαρά και γυαλισμένα , απομονώνονται τα ούλα με ένα ειδικό gel , έτσι ώστε να μην ερεθιστούν . Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στην επιφάνεια των δοντιών. Η λευκαντική ουσία μένει πάνω στα δόντια περίπου 15’ μετά ξεπλένεται και ο ασθενής είναι έτοιμος να φύγει με φωτεινό  και λαμπερό χαμόγελο.

 

Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί συνήθως 4 συνεδρίες των 45’. 

 

2.                   ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος φορά ειδικά, εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης , τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό, μικρότερης περιεκτικότητας απ’ότι αυτό του ιατρείου.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει και εδώ ο καθαρισμός των δοντιών και η στίλβωσή τους. Επιπλέον ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών του ασθενούς έτσι ώστε να φτιαχτούν τα εξατομικευμένα μασελάκια λέυκανσης.

 

Η λεύκανση του σπιτιού διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες στις οποίες ο ασθενής θα φοράει τα μασελάκια λεύκανσης 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου – κατά προτίμηση. 

 

3.                   ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ & ΣΠΙΤΙΟΥ  

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει ο ασθενής. Το ήπιο λευκαντικό που χρησιμοποιείται στο σπίτι, λευκαίνει την εσωτερική οδοντίνη και δίνει μακροχρόνιο και σταθερό φωτεινό χρώμα στα δόντια. Το πιο ‘‘δυνατό’’ λευκαντικό που χρησιμοποιείται στο ιατρείο λευκαίνει  την αδαμαντίνη – σμάλτο και είναι υπεύθυνο για την λαμπερή , ανοιχτή απόχρωση που πετυχαίνουμε . Ο συνδυασμός των τεχνικών αποτελεί τον ‘‘χρυσό κανόνα’’ .
Η διάρκεια του είναι επίσης 4 εβδομάδες.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ;

 

Είναι γεγονός πως τα λευκαντικά υλικά μπορούν να δράσουν μόνο σε φυσικά δόντια, οπότε η λεύκανση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δόντια με σφραγίσματα , γέφυρες , στεφάνες και όψεις !
Επίσης η λεύκανση δεν προτείνεται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες , εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να αποκλείουν την επίδραση του λευκαντικού υλικού στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στη σύστασή του μητρικού γάλακτος .

 

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ;

 

Η άποψη αυτή – μετά την κυκλοφορία βελτιωμένων προιόντων λεύκανσης που δεν είναι επιθετικά για τα δόντια , όπως ήταν τα πρωτοεμφανιζόμενα υλικά – έχει καταριφθεί.
Εφόσον η λεύκανση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο , με τη χρήση εγκεκριμένων υλικών και ακολουθώντας εγκεκριμένα πρωτόκολλα, δεν μπορεί να καταστρέψει ούτε καν να βλάψει τα δόντια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό αρνητικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί είναι μια ελαφρά ευαισθησία των δοντιών η οποία παρέρχεται σε σύντομο χρόνο ή με τη χρήση gel απεναισθητοποίησης.

 

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ;

 

Η διάρκεια αυτής της αισθητικής οδοντιατρικής θεραπείας επηρεάζεται άμεσα από τις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς.
Η συχνή κατανάλωση τροφών με χρωστικές π.χ. καφές , τσάι, κόκκινο κρασί και το κάπνισμα , έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αποτελέσματος της λεύκανσης.
Επίσης η καλή στοματική υγιεινή συμβάλλει στην συντήρηση του λαμπερού και υγιούς χαμόγελου.

 

Σε κάθε περίπτωση το χρώμα των δοντιών δεν επανέρχεται στην αρχική σκούρα απόχρωση , απλώς υποτροπιάζει και έτσι απαιτείται επαναληπτική δόση λεύκανσης – με πολύ μικρότερη διάρκεια – κάθε 1-2 χρόνια.

 

Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;

 

Η λεύκανση πραγματοποιείται στα 6-10 πρόσθια δόντια της άνω και της κάτω γνάθου , ανάλογα με το πόσο πλατύ είναι το χαμόγελο και πόσα δόντια φαίνονται όταν ο ασθενής χαμογελά.

 

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ;

Όλα τα άτομα άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν λεύκανση δοντιών.