Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο είναι καθοριστική  καθώς μπορεί να επηρεάσει όλες τις επόμενες  αλλά κυρίως τη σωστή στοματική του υγιεινή. 

Αυτή η επαφή , ιδανικά πρέπει να γίνει σε προσχολική ηλικία και χωρίς  να υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. 

Με την απαραίτητη προετοιμασία από τους γονείς , το παιδί θα αποκτήσει πολύ καλή σχέση με τον οδοντίατρο και κατ’ επέκταση με την στοματική του υγιεινή. 

Ο μικρός ασθενής εξοικειώνεται με τον χώρο καθώς δέχεται υπηρεσίες ευχάριστες που δεν του προκαλούν πόνο και έτσι αποκτά εμπιστοσύνη στον θεράποντα ιατρό. 

Ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος και ένα ευχάριστο προσωπικό είναι απαραίτητα για την άνεση του παιδιού. 

 Ο πρώτος οδοντιατρικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται με την εμφάνιση του πρώτου νεογιλού δοντιού. 

Η επόμενη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει περίπου στην ηλικία των 3 , όπου θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η παιδική οδοντοφυία. 

Στα πρώτα αυτά ραντεβού περιλαμβάνεται αρχικά ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας, ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος καθώς και η ενημέρωση των γονέων για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. 

Τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν  στον φραγμό μέχρις ότου να τα διαδεχθούν τα μόνιμα δόντια. 

Η σημασία των νεογιλών είναι μεγάλη καθώς διατηρούν τον χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών και τα καθοδηγούν στη σωστή τους θέση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην φυσιολογική ανάπτυξη των μυών και των γνάθων.  

Πριν τη πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο , συμβουλεύουμε τους νέους γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για μια όμορφη ανώδυνη εμπειρία , χωρίς να αναφερθούν σε πιθανές δικιές τους κακές εμπειρίες , και έτσι θα καταφέρουμε πιο εύκολα να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ  και όχι η ΘΕΡΑΠΕΙΑ!