Είναι πολύ  σημαντικό να καθαρίζετε τα νεογιλά δόντια (παιδικά) και σταδιακά  να μάθετε στα παιδιά σας πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να μπορούν να χειριστούν την οδοντόβουρτσα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια στην καθημερινή ζωή τους. 

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών είναι θεμελιώδης και απαραίτητη.

Ακόμη κι αν είναι <<προσωρινά>> -τα αλλάζουν μέσα στα επόμενα χρόνια-,αυτά χρησιμοποιούνται για να τρώμε, να μιλάμε, αλλά και για να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση στη γνάθο.

Εάν λείπουν, επειδή χρειάστηκε να εξαχθούν, τα μόνιμα δόντια δεν θα «καθοδηγηθούν» στη σωστή θέση  και ίσως αναπτυχθούν με λάθος τρόπο.

Βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ της ηλικίας των 12-18 μηνών

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται  με μια υγρή γάζα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ της ηλικίας των 18 μηνών και 3 ετών

Από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι τα τρίτα γενέθλια του παιδιού σας, μπορείτε να  χρησιμοποιείται  μια ειδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή.

Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε οδοντόκρεμα - το πιο σημαντικό είναι να εγκατασταθεί στο παιδί η συνήθεια του βουρτσίσματος. Αρχικά, μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας εσείς κι έπειτα, σιγά-σιγά, εκείνο θα θέλει να τα βουρτσίζει μόνο του, "όπως οι μεγάλοι".

Βούρτσισμα των δοντιών από την ηλικία των 3 ετών

Μόλις το παιδί σας μάθει να φτύνει, μπορείτε να προσθέσετε στην οδοντόβουρτσά του μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, κατάλληλη για την ηλικία του.

Οι ειδικές για αυτή την ηλικία οδοντόβουρτσες , έχουν τριχούλες με διαφορετικό χρώμα για να βάζουμε την  σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεται.

Βεβαιωθείτε ότι δεν την καταπίνουν και ξεπλύνετε καλά το στόμα τους μετά το βούρτσισμα.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του;

Το  βούρτσισμα αποτελεί μια απαραίτητη συνήθεια  που όλοι πρέπει να κάνουμε δύο φορές την ημέρα, αλλά αντικειμενικά δεν είναι και  το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ημέρας μας. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν  ότι η ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών θα γίνει με εύκολο τρόπο και δεν θα οδηγήσει σε  διαμάχες μεταξύ γονέων και παιδιών, σας προτείνουμε να το κάνετε κοινή συνήθεια.

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε  τα δόντια σας την ίδια ώρα με το παιδί σας, για να δώσετε το καλό παράδειγμα και να βεβαιωθείτε ότι το κάνει σωστά.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα αποκάλυψης πλάκας σαν παιχνίδι! 

<<Κερδίζει αυτός που έχει τη λιγότερη πλάκα>>

Τέλος , ολοκληρώστε το βούρτσισμα των δοντιών τους εσείς, προκειμένου να βουρτσιστούν καλά και τα σημεία που έχουν ξεχάσει ή έχουν παραμελήσει να βουρτσίσουν !

Όταν το βούρτσισμα γίνεται μια διασκεδαστική κοινή στιγμή, είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο!